Culturele Ronde 2024

Wageningen in Beeld: de Hoogstraat. Acryl schilderij Nicole Pluim

Culturele Ronde Wageningen 2024

Atelierroute Wageningen: Een weekend vol creativiteit, ontmoetingen en unieke kunstwerken

WAGENINGEN Op zaterdag 6 en zondag 7 april tussen 11.00 en 17.00 uur openen veel Wageningse kunstenaars en galeries hun ruimtes voor mensen, die meer willen weten over de kunstenaar en de kunstwerken en -als men wil- er iets te kopen. Iedereen is welkom.

Door Jan Boer

Het begint met een overzichtstentoonstelling in museum De Casteelse Poort van vrijdag 22 maart t/m zondag 7 april. Daar is van iedere deelnemer één werk te zien als uitgangspunt voor een bezoek aan de kunstenaars. 

De officiële opening door burgemeester Floor Vermeulen is op vrijdag 4 april (20u) in de Wageningse bibliotheek. Daarbij zijn alle deelnemende kunstenaars aanwezig. De drijvende krachten achter de Culturele Ronde zijn Laura van den Boogaard, Robbert Kamphuis, Elisabeth Zaayer en Irene Paridaans. 

De deelnemende kunstenaars zijn onder meer middels ‘beachflags’ te vinden in de stad. “Door deze grote atelierroute worden opeens dingen zichtbaar, die normaal verstopt zijn. Je ziet de mooiste dingen en een grote variatie aan kunstwerken en iedereen krijgt een kans”, vertelt Laura van den Boogaard. 

Het gebeuren vindt eens in de twee jaar plaats. De laatste ronde was goed voor achtduizend atelierbezoeken. Een scala aan technieken komt voorbij: textiel, fotografie, keramiek, videokunst met dans, sieraden, schilderen, tekenen en nog veel meer. Bij de theekoepel aan het Wallenpad zijn de dichters van Lijntje Poëzie actief. Alle kunstenaars zijn aanwezig in hun atelier om iedereen tekst en uitleg te geven over het werk.

Elisabeth Zaayer: “De kunstenaars werken allemaal toe naar dit evenement. Het is voor hen ook een bron van inspiratie. Je ziet kruisbestuiving, meerwaarde ontstaan, men stimuleert elkaar. Ook mensen die wat laagdrempelig werken krijgen nu volop de aandacht. We leven nu in een tijd, dat creativiteit en kunst geweldig ondergewaardeerd worden. Kunst is zó belangrijk. Het biedt troost, inzicht, het geeft blijdschap. Een kunstwerk kan mij enorm raken, ontroeren. Creativiteit en kunst brengen me behoorlijk in balans. Daarom zijn dit soort zaken als een Culturele Ronde, die je overigens in meer plaatsen ziet, van onschatbare waarde. Kunst geeft veel energie aan de kunstenaars en de kunstkijkers”. 

Het gebeuren wordt bekeken door een jury, die er veel en serieus werk van. Je kunt de werken op veel verschillende gronden beoordelen, want het werk kent een grote variatie. Er wordt een Culturele Ronde-prijs uitgereikt, waarbij de jury veel ruimte van handelen heeft. 

Laura van den Boogaard: “Alle kunstenaars worden vanzelfsprekend geweldig gewaardeerd voor hun inzet en inbreng. We werken, Elisabeth, Irene, Robbert en ik, heel fijn met elkaar samen. We hopen, dat veel mensen langskomen om van kunst te genieten en om misschien zelfs een kunstwerk te kopen. 

We zijn heel blij met de medewerking en de financiële bijdrage van de gemeente, die veel waarde hecht aan een succesvolle Culturele Ronde”. 

Kijk voor de deelnemers op www.cultureleronde.nl.

Delen mag! Graag zelfs.