Expo 42 dingen MAS PROJECT

Nicole Pluim Project MAS Jaap Kruithof Expo 42 dingen Anti-Coronahoepelrok met staf

Op 9 maart, toen we nog naar buiten mochten, werd Doos 42 geopend tijdens een bijeenkomst in de bibliotheek in Wageningen. De ruim 40 kunstenaars uit Wageningen en omgeving ontvingen elk een ‘ding’ uit de nalatenschap van Jaap Kruithof. Een vaasje, een bakje, kleerhanger, houten kipjes, lapje stof of ogenschijnlijk onbeholpen staaltjes huisvlijt. 

Het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen stelde dozen met dingen beschikbaar aan kunstenaars die er alles mee mochten doen behalve weggooien. Ruim 40 kunstenaars uit Wageningen en omgeving maar ook uit Amsterdam en Warffum gingen aan de slag met de enige doos die in Nederland terechtkwam. Ze worstelden er mee, verbrijzelden soms een voorwerp of transformeerden het tot een betere versie van zichzelf.

Het verrassende resultaat is op de online expositie te zien vanaf vrijdag 15 mei 20.00 uur.

Aanvankelijk zou de presentatie op deze avond plaatsvinden in de bblthk in Wageningen. Daar was immers op 9 maart ook doos 42 geopend tijdens de Schrijvershartenavond over dwarsdenkers, het thema van de Boekenweek. Mogelijk komt er na de coronamaatregelen nog een tentoonstelling ‘in het echt’.

Jaap Kruithof was een van Vlaanderens grootste dwarsdenkers. Hij was filosoof en ongeremd dingenverzamelaar. De helft van de 10.000 voorwerpen die Kruithof in zijn leven verzameld heeft, stelt het MAS aan kunstenaars beschikbaar.

Nederland opent plechtig Doos 42

Museum MAS – Nederland opent plechtig Doos 42

Op de website van Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen is te lezen hoe de opening van Doos 42 verliep.

Delen mag! Graag zelfs.