Gevarieerde Culturele Ronde

Culturele Ronde Nicole Pluim Man in de Hoogstraat

WAGENINGEN Eindelijk, het mocht weer! Coronabeperkingen voorbij en de deuren weer open! Ruim zeventig kunstenaars lieten zaterdag en zondag thuis in hun galerie, atelier of elders zien aan iedereen, die maar wilde, wat ze hadden gemaakt. Dat was op ruim vijftig locaties. En je kon werken kopen.

Petra Crielaard werkt met acrylverf in combinatie met diverse materialen. Haar schilderijen zijn groot, maar ook klein. De kleuren komen naar je toe. Ze haalt haar ideeën uit de natuur met als resultaat sprookjesachtige fantasielandschappen. Haar thema’s zijn universeel. “Het gaat over hoop, schoonheid, thema’s waar ik blij van word”, aldus Petra.

Sterk gericht op Wageningen en de Wageningers is het werk van Nicole Pluim. Samen met hond Jerry, schetsboekje en potlood nestelt ze zich vaak op verschillende plekjes in de binnenstad, waar ze al observerend mensen in beeld brengt. Thuis wordt het uitgewerkt met acryl- of aquarelverf. “Mensen reageren altijd positief op mijn activiteit. Ik ben geboeid door de sfeer, door wat zich in de stad afspeelt. Ik kijk om mij heen en zie altijd iets moois. Observeren zit mij in het bloed. Het mooiste vind ik het wanneer iemand blij wordt van mijn werk!”

Bij het monumentale theekoepeltje waren de mensen van Lijntje Poëzie en Schrijversharten actief. Er werden gedichten voorgelezen. De toehoorder werd zelf aan het dichten gezet. Laurens van der Zee, Wageningens eerste stadsdichter, zegt: “We merken, dat er in de stad steeds meer dichters bij komen. Dat is een fijne ontwikkeling”.

In de voormalige winkel van GIJ in de Bergstraat was het werk van kinderen te zien. Laura van den Boogaard, voorzitter van de Culturele Ronde: “Via Kunstmenu konden basisscholen meedoen. Kunstenaars gingen dan de school in om kinderen te inspireren. Zie hier het resultaat!” Rashi, tien jaar, heeft met haar groep van De Nijenoord meegedaan. Ze is trots op haar schilderwerk, dat hangt te stralen aan de wand: “Ik heb dit nog nooit gedaan! Mieke van Hooft heeft ons op weg geholpen!”

Mieke van Hooft hield ook open huis. Haar werk (acryl, gecombineerd met stukjes papier) is een kleurenexplosie, vol energie. Voor haar is creativiteit iets omzetten naar iets moois. Ze is landelijk bekend als schrijfster. Ze heeft inmiddels tachtig boeken geschreven. Nu schrijft ze graag voor kleuters: “Ik gebruik al mijn zintuigen bij het schrijven en schilderen. Dat is het kind in mij!” Vitamieke, dus…

Odylle Verkuyl laat zich inspireren door de natuur wanneer ze in haar atelier boven haar modezaak Wikkel prints op stof ontwikkelt om er kleding van te maken: “Ieder seizoen andere dessins! Een knotwilg kan mij al inspireren!” Werken met natuurlijke materialen is haar ding.

In Het Gelders Palet komen zo’n zeventig amateurs wekelijks schilderen onder begeleiding. Voor een tientje per maand kun je al meedoen. Docenten geven er les in acryl, aquarel, tekenen en wat olieverf.

Jan Boer

Uit Stad Wageningen van 13 april 2022.

Delen mag! Graag zelfs.