Nicole Pluim in Café de Tijd

Nicole Pluim in Café de Tijd

Nicole observeert, schildert

Dit artikel door Jan Boer is ook te lezen in Stad Wageningen van 24 april 2024. 

WAGENINGEN Ze viel van verbazing bijna van haar stoel, Nicole Pluim, toen ze hoorde dat ze de winnaar was van de Vakprijs van de Culturele Ronde 2024, de tweedaagse kunstmanifestatie in Wageningen.

De jury was unaniem in haar oordeel: “Ze exposeerde in café De Tijd. Elk schilderij of tekening is een Wageningse column op zich en het is tegelijkertijd heel herkenbaar. Ze observeert de stad met de inwoners, de mens ontbreekt niet in haar werk. Ook landschap en natuur rond Wageningen inspireren haar. Het zijn sfeermomenten met specifiek kleurgebruik en opvallende composities, waardoor de stad een andere dimensie krijgt. Ze werkt met acrylverf, aquarel, potlood en zwarte stift. Wat haar onderscheidt is het vermogen om de verbondenheid tussen mens en natuur in beeld te vangen”. Aldus de jury. 

Nicole Pluim is er gelukkig mee. “Nee, dit is wel het laatste dat ik verwacht had! Anderhalf jaar geleden besloot ik om op een A-viertje een aquarel te maken. Dat werden er al heel snel heel veel meer! Nu ben ik op een wat groter formaat gaan werken. Ik merk bij mezelf heel goed, dat ik me bekwaamd heb in het aquarelleren. Het schilderen van Wageningse situaties is voor mij een bewuste keus. Ik kijk heel goed om me heen en ik leg vast wat ik dan zie. Zo heerlijk om te doen”, aldus Nicole Pluim. 

FRANKRIJK In het verleden volgde ze een schildercursus in Frankrijk. Daar schilderde ze onder meer een sfeervol steegje. Ze was verkocht. “Aquarelleren? Je moet het gewoon doen!” Deze aanpak heeft ze meegenomen naar Wageningen, waar ze het liefst op een bescheiden plekje mensen en hun doen en laten observeert: “Het liefst zit ik dan met mijn hond ergens op een terrasje achter een glaasje rode wijn wijn. Heerlijk naar mensen kijken en hun houding. Dan een schets maken, die ik later rustig uit kan werken. Weet je, je leert gewoon door te doen!” 

Zoetjesaan heeft ze zo haar favoriete stekjes gevonden: “Ik zit geregeld bij café De Tijd, maar ook wel eens bij De Kater. Bij De Tijd kan ik rustig observeren”. Ze gebruikt soms foto’s van anderen (met toestemming) om haar aquarel te vervolmaken. “Dat wordt het uitgangspunt en maakt een aquarel heel persoonlijk. Bij De Tijd voel ik me heerlijk! 

Toen ik besloot mee te doen aan de Culturele Ronde, heb ik aan Brigitte en Remco van Dijk, de uitbaters van café De Tijd, gevraagd, of ik mijn werk bij hen mocht exposeren. Nou, dat mocht!” zegt Nicole. Momenteel zijn haar werken uitgebreid te zien in café De Tijd. Brigitte van Dijk is er heel blij mee: “Het is fijn om een creatief iemand de ruimte te kunnen geven om te exposeren. Voor ons is dit de eerste keer, misschien dat we dit vaker doen”. 

Remco vult haar aan: “Alleen als het minstens net zo mooi is als Nicoles werk! Het mooie is, dat haar werk zo op Wageningen gericht is”. Brigitte en Remco zijn goed te spreken over het werk van Nicole Pluim: “Het is haar kunst, die ons raakt!” Nicole voelt zich door haar succes in de Culturele Ronde enorm gestimuleerd: “Ik ga me nóg meer richten op de mensen in hun omgeving!”

Delen mag! Graag zelfs.