Nicole Pluim, beeldend kunstenaar

Nicole Pluim schildert, ontwerpt flyers en bouwt websites. Ze is creatief en houdt ervan om lekker thuis te werken. Zij wil zich zinvol inzetten voor de maatschappij.
Dat doet zij onder andere als vrijwilliger met het ontwerpen van flyers voor het buurthuis in Wageningen. Zij plaatst voor hen ook berichten op facebook en de website.
Nicole Pluim beeldend kunstenaar Hoe vul jij je lege muur

Een andere vruchtbare activiteit is het bouwen en ontwikkelen van de website voor City of Cultures. 

Voor deze stichting houdt ze eveneens de facebookpagina bij en plaatst ze berichten op de website. 

Het formuleren van de berichten gaat in overleg, waarbij ze het leuk vindt om samen tot een verrassend geheel te komen. Eén en één is drie.

Levensloop

Nicole Pluim werd in Zweden geboren (1958). Toen zij zeven jaar oud was, verhuisde het gezin naar Nederland. Ze groeide op in Bennekom, ging in Wageningen naar de middelbare school en studeerde daarna op de MTS in Schoonhoven. Hier haalde zij de diploma’s goudsmeden en zilversmeden. 

Haar schooltijd was geen gemakkelijke periode, omdat Nicole als kind getuige was van een aantal schokkende verkeersongelukken en ook slachtoffer was van een aanranding. In haar jeugdjaren werd daar geen aandacht aan besteed.

Nicole Pluim Goud en zilversmid met zoon Vincent
Nicole in haar edelsmids-atelier met zoon Vincent
Werkzaam als Edelsmid

Nicole ging samenwonen in Delft en werkte in een reparatie-atelier in Rotterdam. Daar deed zij veel praktische ervaring op. Later werkte zij bij een juwelier, waar zij in opdracht dure sieraden maakte van goud met briljant. In 1987 opende zij haar eigen goud- en zilversmederij in Wageningen. Hier ontwierp zij haar sieraden. 

Nicole ontwikkelde zich als kunstenaar, maar had minder aanleg voor het flitsende ondernemerschap. Een modaal inkomen leverde het niet op. Daarom besloot zij na het beëindigen van haar huwelijk te stoppen met het edelsmeden, maar niet voordat zij deze periode met een zeer succesvolle expositie kon afsluiten. 

Helaas begonnen de traumatische ervaring uit haar jeugd invloed uit te oefen in het heden. Daarvoor zocht zij hulp.

Werken en schilderen

Op zoek naar een vast inkomen, schoolde Nicole zich om tot psychologisch assistent en tot secretaresse in de geestelijke gezondheidszorg, waar zij bijna twintig jaar met veel plezier werkte.

 Thuis zat zij niet stil; zij had vele hobby’s zoals tekenen, schilderen, salsadansen, in de tuin werken en foto’s maken. Daarnaast bezocht zij zelf geruime tijd een psycholoog/psychotherapeut, om de schokkende ervaringen uit haar jeugd te verwerken. 

Zij bleef zich ontwikkelen en bouwde na de scheiding een nieuwe vriendenkring op. Ze werkte ook als ervaringsdeskundige en gaf korte tijd trainingen aan cliënten en hulpverleners, waardoor zij de negatieve ervaringen op een positieve manier kon inzetten in haar leven. Dat gaf vertrouwen en goed gevoel.

Pas op de plaats

Een burnout maakte een definitief einde aan deze voor haar hectische periode. Ze moest stoppen met betaald werken. 

Een verborgen handicap stak de kop op: een (milde) vorm van een autisme spectrum stoornis. 

Dit gaf echter wel een verklaring voor de voortdurende vermoeidheid, overprikkeling en de moeite die Nicole had met sociale interactie, waarbij zij veel ‘compensatiegedrag’ inzette. 

Al die tijd hield Nicole haar persoonlijke doel voor ogen.

"Ik wil mij zinvol inzetten voor de maatschappij."

Inmiddels heeft Nicole diverse cursussen gevolgd zodat zij websites kan ontwerpen met WordPress. 

Ook als kunstenaar ontwikkelt zij zich door het volgen van cursussen en workshops. Ze schildert vaak met acryl en aquarel. 

Nicole werkt graag thuis (geen prikkels), heeft een hond (structuur en gezelschap), en het contact met opdrachtgevers is in de vorm van 1-op-1 contacten of via de mail (duidelijke sociale interactie). 

En dat alles onder één voorwaarde, namelijk dat er geen tijdsdruk is. En dat bevalt haar goed.

Nicole Pluim Expositie Everwijnsgoed
Expositie Everwijnsgoed in Renkum
Nicole Pluim in Café de Tijd
Expositie Café de Tijd in Wageningen

Meer weten?

Delen mag! Graag zelfs.